Az oldal nem az Inlernet hivatalos oldala. A hivatalos Inlernet oldal: inlernet.com/inlerklub
Vissza a lista oldalra

Spórolás tusolás és fürdés közben

Vízfogyasztás csökkentéseVíz fogyasztásunk csökkentése két okból is különösen fontos. A pénztárcánknak hasznos, ha a vízszámlát tudjuk csökkenteni, de ami még talán ennél is sokkal fontosabb, hogy a drága és véges ivóvízkészletünket ne pazaroljuk el. 

Sajnos a korábbi évtizedekben nem fordítottak megfelelő figyelmet az ivóvíz készletek védelmére. Pedig rengeteg lehetőségünk lenne az ivóvíz védelmére. Fürdésre és mosásra használhatnánk nem ivóvíz minőségű vizet, így az ivóvíz használatunkat 70-80%-kal is tudnánk csökkenteni, hiszen ivóvizet tényleg csak arra haszálnák amire való (vízfogyasztásra, főzésre és mosakodásra). Félre értés ne essék nem talajvízben fürdetnék mindenkit, de vannak olyan vizek amik fürdésre, mosásra és WC öblítésre már alkalmasak, de fogyasztásra még nem.

Ahhoz hogy a házban vagy lakásban kétféle víz legyen elérhető ahhoz két egymástól független vízrendszerre lenne szükség. Ennek kialakítása utólag nagyon drága, de időben kiépítve (még építés előtt) is igen költséges.

Van valamennyivel olcsóbb, de ugyancsak hatásos megoldás amit németországban láttam. Egyes házakban a fürdőviz egy részét használják a WC öblítésére. Ez a rendszer egy családi házban már egyszerűbben is kivitelezhető, de még mindig költséges megoldás.

Egyszerű tippek a víz pocsékolás elkerülésére

1. Zuhanyozz fürdés helyett

Míg fürdésnél 70-80 liter vízet elhasználunk addig tusolásnál ennek kevesebb, mint a fele elég lehet.

2. Vízspórolós zuhanyfej használata

Egyes zuhanyfejek kevesebb vizzel is nagyobb nyomást tudnak elérni, így kisebb vízhasználattal lehet zuhanyozni. Illetve vannak elzáró szelepes (vagy gombos) zuhanyfejek, így nem kell elzárás után beállítani a vízhőfokot minden egyes alkalommal. A legmodernebb zuhanyfejek még levegővel is dúsítják a vizet, így még kevesebb víz átengedésével is el tudják érni a zuhanyzához szükséges víznyomást.

3. Matróz zuhanyzás

Tusolj gyorsan (ajánlott zenére vagy valami jelzésre úgymond ütemterv szerint zuhanyozni). Tudom ez most nagyon katonásan hangzik, de ezzel akár felére is le tudod rövidíteni a zuhanyzásod idejét. - Angliában ebből a II. világháború után sportot is űztek. Voltak olyan emberek akik 40 másodperces zeneszámra fürödtek meg. - Továbbá azzal is nagyon sok vizet lehet megspórolni, ha szappanozás idejére elzárod a tust. De ezt csak akkor éri meg, ha keverőcsapos csapteleped van, mert akkor a víz hőfokát nem kell minden egyes alkalommal beállítanod.

4. Használj keverőkaros csaptelepet

Mint a 3. pontban már említettem, nagyon sok vizet segíthet megtakarítani egy jó keverőkaros csaptelep is.

5. Fürödjetek rendszer szerint

Főleg zuhanyzásnál fontos, hogy a család ne véletlenszerűen támadja meg a zuhanyt, mert ha a falban található csőben (a bojler és a csap között) kihül a víz akkor a vízhőfok újra beállításával fürdésenként akár öt liter vizet is elfolyathatunk pluszban. S csak ez az öt liter víz évente egy háromtagú család esetén már 5000 Ft-os plusz kiadást is jelenthet!