Az oldal nem az Inlernet hivatalos oldala. A hivatalos Inlernet oldal: inlernet.com/inlerklub
Vissza a lista oldalra

Csökkentsd áramszámlád energiatakarékos izzókkal

Ahogy az Európai Unióban így kis hazánkban is komoly lépéseket tettek a hagyományos izzók visszaszorítása érdekében. Mára már nem is lehet kapni 40W-nál nagyobb hagyományos izzót a boltokban (esetleg néhol még megmaradt készletek lehetnek). Amikor a 100W-os és 60W-os hagyományos izzószálas égők forgalmazását beszüntették, akkor az emberek rohantak a boltokba, hogy bespájzoljanak egy rakás korszerűtlen és sokat fogyasztó izzót, azért mert nem voltak tájékoztatva az új fejlesztésű megoldásokkal kapcsolatban. 

Ebben a rövid blog bejegyzésben szeretném bemutatni, hogy milyen lehetőségek vannak a világítás korszerűsítésével. Végeztem 1-2 egyszerű számítást is, hogy a korszerűsítés milyen kezdeti költséggel és milyen megtérülési idővel rendelkezik. Jelenleg 1 KW áram körülbelül 50 Ft-ba kerül, így ezzel számolok a megtérüléseknél és az éves megtakarításoknál is.

Takarékossági sorrendben előbb a legkisebb hatékonyságú megoldásokat nézzük meg.

A következő lehetőségeink vannak a korábbi hagyományos izzók lecserélésére:

1. Halogén izzók:

Működési elvük nagyon hasonló a hagyományos izzókhoz. Leginkább az izzók töltőgázában különböznek hagyományos társaiktól, mégis jelentős akár 30%-os áramfogyasztás megtakarítására is képesek. Áruk (500-600 ft körül alakulnak ami) jelentősen magasabb (minden energiatakarékos égő drágább) a hagyományos égőkhöz árához (körülbelül 100 Ft) képest. 

Hagyományos 100W-os izzónak megfelelő (70W-os) halogén izzó ára: 600 Ft
Megtakarítás: 30W / óra
Az égő ára 334 üzemóra alatt térül meg.
Egy halogén izzó 1 évben napi 4 óra működéssel: 2190 Ft-ot takaríthat meg!

2. Kompakt fénycsövek:

Kompakt fénycsőMűködési elvük megegyezik a fénycsövekével, de kompakt méretűek és sok különböző formában és foglalattal kaphatóak. Kínai rossz minőségű kompakt fénycsövek már 300 ft-ért kaphatóak, de ezek gyengén világítanak és a bemelegedésük több időt vesz igénybe. Hátrányuk, hogy a bemelegedési idő alatt kisebb fényerősséggel világítanak.

Fontos, hogy a kompakt fénycsövek nem igazán kedvelik a sok-sok kapcsolgatást, de személyes tapasztalataim alapján otthoni felhasználásnál a minőségi fénycsövek akár 8-10 évig is üzemképesek tudnak maradni. 

Korábban pont a lassú bemelegedés, rossz és gyenge minőségű fény miatt nem kedvelték ezeket az égőket, de mára a gyártástechnika fejlődésével egy márkás közép kategóriás kompakt fénycső már nem sok kívánnivalót hagy maga után. Sajnos a minőségi égők ára 1000 forint körül alakulnak.

Hagyományos 100W-os izzónak megfelelő  (20W-os) kompakt fénycső ára: 1000 Ft
Megtakarítás: 80W / óra
Az kompakt fénycső ára 250 üzemóra alatt térül meg.
Egy kompakt fénycső 1 évben napi 4 óra működéssel: 5840 Ft-ot takaríthat meg!

3. Led izzók:

Még nagyon új technológia a világítástechnikában. Ebből adódóan gyerek cipőben jár. A fény szórásuk különbözik a korábban említett égőktől, ezért főként spot világítás kiváltására használhatóak, bár a ledek körkörös vagy henger alapon való elhelyezésével megoldhatóak a hagyományos izzók kiváltása is. Áruk magasabb a kompakt fénycsöveknél is. Viszont áruk nagyon széles spektrumon mozognak, mert a kínai olcsóbb termékek már jó áron kaphatóak, míg a márkás minőségi termékek ára még mindig horribilis. 

Szerencsére itt az olcsó és a drága égők között nincs akkora minőségbeli különbség mint a kompakt fénycsövek esetében

Hagyományos 100W-os izzónak megfelelő  (10W-os) led izzó ára: 4000 Ft
Megtakarítás: 90W / óra
Az égő ára 870 üzemóra alatt térül meg.
Egy led izzó 1 évben napi 4 óra működéssel: 6570 Ft-ot takaríthat meg.

Saját tapasztalatok

Mikor új albérletbe költöztünk, akkor mindenhol hagyományos égők voltak a lakásban. Havi áram fogyasztásunk így 9000-9500 forint között alakult (nyári hónap klíma nélkül). Majd mivel sokallottam a villanyszámlát az égőket lecseréltem energiatakarékos megoldásokra:

- 6x 35W-os spot halogén izzót cseréltem 6x7W-os kompakt fénycsőre (megtakarítás 6x28Wh)
- 5x 75W-os hagyományos izzót cseréltem 5x15W-os kompakt fénycsőre (megtakarítás 5x60Wh)
- 1x 40W-os iróasztali hagyományos izzót cseréltem 1,5W-os led izzóra (megtakarítás 1x38,5Wh)

A cserét követő hónapban a havi villany számlánk 1500-2000 ft-tal lett olcsóbb. Bár a beruházás sokba került, de szerencsére 1-2 akciót is sikerült kifogni:

- 6x7W-os kompakt: 500 Ft / db
- 5x15W-os kompakt: 1000 Ft / db
- 1,5W-os led izzó: 1500 Ft / db
- Összesen: 9500 Ft aminek a megtérülése 5-6 hónap volt.

 

Ez a cikk alapján éves szinten akár 12-16 ezer megtakarításod is lehet!