Az oldal nem az Inlernet hivatalos oldala. A hivatalos Inlernet oldal: inlernet.com/inlerklub
Vissza a lista oldalra

Áramtalanítsd, ha nem használod

Mindig áramtalanísd a nem használt elektronikai cuccaidat!Az áram alatt található készülékek készenléti módban is komoly árammennyiséget használnak. Bár a modern készülékek esetében már komoly elvárások vannak a fogyasztás ésszerűsítésével kapcsolatban bekapcsolt és kikapcsolt állapotban is. A modern készülékek készenléti módban 1W vagy azalatt fogyasztanak. Ilyen fogyasztás esetén már nem sok megtakarítani való van, hiszen 1W fogyasztással egy készülék egy év alatt 8-9 KW áramot fogyaszt ami (400-450 Ft / készülék / év). 

Rögtön látszik, hogy még az 1W fogyasztás esetén is érdemes áramtalanítani a nem használt készülékeket. Korábban vettem fogyasztás mérőt (már 1000-2000 Ft körül beszerezhető), hogy meg tudjam mérni a készülékek készenléti és üzemi fogyasztását. A modern eszközöknél készenléti állapotban 1W-os fogyasztást mértem, míg a régebbi (4-5 éves) eszközök esetében akár 10-20W közötti készenléti fogyasztást is tapasztaltam.

Hogy alakul egy lakás készenléti fogyasztása mérés alapján

Körbenéztem a lakásban és nagyon sok készülék van ami ha csak 1W-ot is fogyaszt óránként akkor már jelentős költséget termelnek. Elektromos eszközök a lakásban:
- 2 TV (1W, 7W) 
- 1 hangrendszer (24W)
- 1 játék konzol (5W)
- 2-3 telefontöltő (régen gyakran mindig bedugva maradt) (1W, 1W, 1W)
- nyomtató és egyéb külső adapteres eszközök (pl laptop) 4-5 db (átlag 4W x4)
- számítógép (10W)

Minden eszköz mellé beírom az összes fogyasztást zárólejbe, de ha csak 1W-nak vesszük mindegyiket akkor máris 13-14W fogyasztás jön össze óránként - ezek készenléti fogyasztása (ha mindig készenlétben lennének) már 6100 Ft lenne évente -. Valós mért fogyasztások alapján viszont a 13-14W-hoz képest a lakás készenléti fogyasztása 66W - azaz évente 28900 Ft lenne (ha mindig csak készenlétben lennének) "csak" a készenléti működés áramszámlája.

Fontos áramtalanítani!

A fenti példa alapján jól látható, hogy a készenléti módban üzemelő készülékek akár még több pénzt is elvihet a háztartástól, mint a korszerűtlen világításEzért fontos, hogy ha valamit huzamosabb ideig nem használunk, akkor áramtalanítsuk. 

Milyen megoldások vannak az áramtalanításra:

1. eszköz áramtalanítása a dugó kihúzásával

Nehézkes minden készüléket egyesével áramtalanítani. Lehet egyszerűsíteni közös elosztókkal és ezek áramtalanításával, de ez se jó megoldás, mert van amikor csak 1-1 eszközt akarunk áramtalanítani.

2. eszköz áramtalanítása kapcsolható elosztóval

Kapcsolós elosztóSokkal egyszerűbb, mert csak a kapcsolót kell kapcsolni és a kábelekkel nem kell foglalkozni. Az ilyen elosztóknak két fajtája van. Az egyik amikor egy elosztón egy kapcsoló kapcsolja az elosztót, vagy amikor minden egyes dugaljnak külön kapcsolója van. Ez utóbbi a legjobb választás, mert bár a kapcsolók világítása is fogyaszt de külön kapcsolással mindig csak annak kell áram alatt lennie amire szükség van. Olyan eszközökhöz amiknek állandóan áram alatt kell lennie azokhoz ne használjuk a világítós kapcsolós elosztókat, mert csak felesleges plusz fogyasztás.

Mikor Angliában jártam, akkor minden fali dugalj mellett egy kapcsoló volt amivel kapcsolható volt a konnektor.

3. eszköz áramtalanítása távirányítós konnektorokkal

Távirányítós konnektorokHasonlóan jó megoldás mint az egy kapcsolós elosztó, de az ilyen eszközök készenléti fogyasztása minimálisan nagyobb mint a kapcsolós megoldásoké

 

Ez a cikk alapján éves szinten akár 15-20 ezer megtakarítása is lehet!